Működési leírás

A dokudoku rendszer működését úgy alakítottuk ki, hogy az mindenben maradéktalanul megfeleljen korunk informatikai követelményeinek, hogy a felhasználók egy olyan magas rendelkezésreállású rendszert kapjanak, ahol minden adatukat teljes biztonságban tudhatják.

Futtatási környezet

A dokudoku rendszer egy internetes környezetben futó szofter, úgynevezett SaaS (Software as a Service) megoldás. Ez azt jeletni, hogy a rendszer használatához nincs szükség a felhasználó számítógépére különböző szoftverek telepítésére, mindössze egy működő internet kapcsolat kell és a rendszer a világ bármely pontjáról és szinte bármilyen internet képes eszközzel elérhető.

desc

A felhasználó az előfizetéskor kap egy weblap címet, egy felhasználónevet és egy jelszót, majd ezek birtokában a számítógépén elindítja a kedvenc webböngésző programját, megnyitja a kapott címet és ott bejelentkezik a megadott felhasználónévvel és jelszóval. Bejelentkezés után a rendszer üzemkészen fogadja, megkezdheti felépíteni a saját adat struktúráját, elkezdheti feltölteni a dokumentumait.

Kiszolgáló háttér

desc

A dokudoku rendszer működését több, egymással kapcsolatban lévő kiszolgáló biztosítja. A kiszolgálókat két csoportra osztva működtetjük, az első csoport az éles rendszert kiszolgáló szerverek, a második csoport pedig az éles rendszerek és az azokon lévő adatok biztonsági másolatait tároló backup kiszolgálók.

Az éles rendszer kiszolgálói az MTA Sztaki szervertermében kerültek elhelyezésre, ahol a szerverek biztonsága érdekében saját őrszolgálat és többlépcsős beléptetés működik.

A biztonsági mentéseket tároló kiszolgálók az Assixo Kft. telephelyén kerület elhelyezésre. Az éles és a backup rendszer között titkosított adatkapcsolat került kiépítésre, valamint a biztonsági mentéseket tároló merevlemezek file-rendszere is titkosított, így kizárt az adat illetéktelen elérése.

Adatok a felhőben

A kiépített informatikai infrastruktúrának köszönhetően a szolgáltatások nem közvetlenül gépekhez vannak allokálva, hanem a futtatásról gépek egy csoportja gondoskodik. Ezek a gépek teljesen megegyező konfigurációval üzemelnek, így gyakorlagilag bármelyik erőforrás tudja bármelyik másik erőforrást helyettesíteni. desc Ezzel biztosítani tudjuk, hogy technikai meghibásodás esetén csak az adatok áttöltésére van szükség egy másik kiszolgálóra és a rendszer ezután rögtön elérhetővé válik.

A felhő elérése

Az adatok és a felhasználói tevékenység biztonsága érdekében a felhasználók a kiszolgálókat biztonságos HTTPS protokollon keresztül is elérhetik. A HTTPS protokollon keresztül forgalmazott adatok titkosításra kerülnek, amely titkosítást csak az ügyfél és a szerver számítógép tud visszafejteni, így a kettőjük közötti kommunikációt - hasonlóan a napjainkban már mindennapos online banki ügyintézéshez - illetéktelenek nem tudják lehallgatni.

Üzemeltetés

Megoldásunk előnye egy lokálisan telepített rendszerrel szemben az, hogy így minden ügyfelünkhöz tartozó rendszerét be tudjuk vonni cégünk 24 órás felügyeleti rendszerébe, frissítéseket központi kibocsátással tudjuk az ügyfelek részére közzé tenni, valamint sokkal hatékonyabb erőforrásgazdálkodást tudunk végezni, ami ügyfeleinknek alacsonyabb előfizetési díjat jelent.

24 órás online felügyeleti rendszerünk monitorozza a kiszolgálók pillanatnyi állapotát és amennyiben azok eltérnek a beállított paraméterektől, úgy automatikusan riasztást küld az operátornak. Így operátoraink még a hiba jelentkezése előtt tudnak cselekedni.

A frissítések központi kibocsátásával levesszük ügyfeleink válláról azokat a terheket, amelyek egy program karbantartásával kapcsolatban jelentkeznek. Gyakorlatilag ügyfeleinknek nincs egyéb teendőjük, mint használni a rendszert.

nyitólap | áttekintés | részletes ismertető | miért a dokudoku? | működési leírás | bemutató | előfizetés | Készítette az Assixo Kft.